Allt fler tar droger för att klara jobbet

”Jag har jobbat som jurist på IF Metall i 17 år. Sista året har jag haft mer sådana här ärenden på mitt bord än alla andra år tillsammans”, berättar Darko Davidovic, IF Metalls förbundsjurist. På åtta år har andelen som testas positivt vid drogtester i arbetslivet ökat med nästan 27 procent. Situationen är särskilt allvarlig i industrin.

Både försäljning och bruk av narkotika i arbetslivet har ökat de senaste åren. Fler och fler tar narkotika för att klara av arbetssituationen. Framförallt är det tramadol som förekommer, ett lugnande och morfinliknande läkemedel. Andelen som testas positivt vid drogtester på arbetsplatser har ökat från 2,85 till 3,61 procent mellan 2010 och 2018, det vill säga en ökning med nästan 27 procent.

Företagen har enligt lagen ett ansvar att erbjuda rehabilitering till anställda som ertappas med narkotika. Men detta lyser med sin frånvaro. En anställd i fordonsindustrin berättar för Dagens Arbete:

”Bara vid något enstaka tillfälle har fast anställda blivit erbjudna rehabilitering från arbetsgivaren. Bemanningsanställda brukar åka ut.

En person som jag känner till fick sparken härifrån på grund av sitt drogmissbruk. Han lever inte i dag.”

I stället utför de bara fler drogtester (de ökade med 123 procent från 2010 till 2018) och använder till och med narkotikahundar tillsammans med privata aktörer. Anställda som ertappas blir av med jobbet och riskerar att dömas till upp till tio år i fängelse. I samma tidning vittnar en lagerarbetare om situationen för bemanningsanställda:

”Vi lyfte 12 ton varje dag med kroppen och hade ingen arbetsrotation. Jag mikrodoserade tramadol för att orka och jag hade ont i ryggen. Jag blev pigg och orkade mer. Jag kunde ge 120 procent mer energi som jag egentligen inte hade. Dagen efter kände jag mig död och jag blev tvingad att ta mer tramadol för att ens orka gå till jobbet.

Så höll jag på ett par år. Jag var tvungen för att orka. Vi bemanningsanställda behandlades som hundar. Om jag ska uppskatta så var det 80 procent av de som var bemanningsanställda som tog droger på jobbet. Flera sålde.”

Detta är effekterna av den ökande pressen i den svenska industrin. På Volvo Cars i Torslanda där anställda först slog larm 2018 om droger på arbetsplatsen, har anmälda arbetssjukdomar ökat drastiskt. 2014 gjordes 122 anmälningar och 2018 gjordes 318 anmälningar. På fyra år har anmälningarna ökat med över 160 procent.

Företagsägarna kommer bara att fortsätta öka pressen på arbetsplatserna. De har inga problem med att offra några arbetare för att öka deras profiter. Det enda sättet att vända situationen är att ta upp kampen för bättre arbetsmiljö, fler anställda och bättre arbetsvillkor. I slutändan kräver detta även en kamp mot vinstintresset och konkurrensen – mot hela det kapitalistiska systemet.

 

Niki Brodin Larsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,163FöljareFölj
602FöljareFölj
2,000FöljareFölj
671PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna