Allt värre situation för städare

av Fjodor Fors
Foto: Ashwini Chaudhary / Unsplash

"Våra medlemmar springer ihjäl sig. De har inte bara trapphus utan det är tvättstugor och allt möjligt. Men man bara kör och kör", förklarar Veronica Boström, regionalt skyddsombud för Fastighetsanställdas förbund. I 98 procent av alla upphandlingar med städbolag går upphandlingen till de som erbjuder det lägsta priset – och det blir städarna som får betala.

En rapport från Arbetsmiljöverket visar att städarna är en av de yrkesgrupper som lider av mest arbetsskador. 55 procent av alla städare lider av värk i rygg, nacke, armar eller axlar. En städares vardag innefattar tunga lyft och monotona rörelser som blir skadliga när de upprepas om och om igen. Skulle det finnas tid för vila och återhämtning, eller möjlighet att variera arbetsuppgifterna, skulle sådana skador gå att undvika. Problemet ligger alltså inte i uppgifterna i sig utan i att tempot som krävs av städarna helt enkelt inte tillåter ett säkert arbete. I en intervju med Fastighetsfolket berättar städaren Pernilla Nilsson om de skador hon drabbats av.

– Jag kan bara ligga på ena sidan när jag ska sova, annars gör det för ont. Värken kom redan efter några veckor på jobbet.

Dessutom saknas ofta saker som bra skor, justerbar mopp, ett rimligt schema – och såklart trygga anställningar.

– Jag har själv blivit av med jobbet flera gånger. En gång när chefen fick veta att jag var gravid. En annan gång när jag var sjukskriven efter en olycka, berättar Pernilla Nilsson.

Det är drygt 70 procent mer sannolikt att en städare tvingas långtidssjukskrivna sig än andra arbetare. Deras arbetsgivare kan bara öka sin profit genom att pressa dem hårdare.

Facket menar korrekt att det är arbetsgivarens uppgift att se till att jobbet sker säkert, och de råder städarna att kontakta facket eller arbetsmiljöverket om de har en otrygg arbetsplats. Men i en verklighet med visstidsanställningar, kontrakt som startas och avslutas vid varje skift där man kan bli uppsagd när som helst, är detta lättare sagt än gjort. Facklig rutinmässighet kommer inte att leda till några förbättringar för städare – den enda vägen framåt går genom klasskamp och ett kampvilligt fack. 

  

 


 

PRENUMERERA PÅ REVOLUTION

Om du gillar den här artikeln, teckna en prenumeration på Revolution. För endast 379 kr får du 12 nr av Revolution med 20 sidor välmatade med marxistiska analyser av klasskampen i Sverige och internationellt.

Du kan också ge en donation.