Coronakrisen: intervju med italiensk marxist onsdag kl 19

av Revolution / In Defence of Marxism (Översättning: Stefan Kangas)
Coronakrisen: intervju med italiensk marxist onsdag kl 19

I dag onsdag (18 mars) klockan 19:00, livesänder In Defence of Marxism (Marxist.com) en intervju med Claudio Bellotti, redaktör för de italienska marxisternas tidning Rivoluzione. Vi kommer att diskutera konsekvenserna av coronavirusets utbrott för Italien såväl som den strejkvåg som pågår i många delar av landet. Du kan hitta en tidigare video där Claudio talar om utbrottet här.

Som Claudio förklarat tidigare har Italien drabbats väldigt hårt av denna folkhälsokris, vilken har gjort att hela den italienska kapitalismens ruttenhet har avslöjats. Det finns 24.000 bekräftade fall och 2500 har dött: och det här är bara början.

Trettio år av nedskärningar och vanstyre av sjukvården har lett till allvarliga svårigheter för sjukvårdens förmåga att hantera situationen, och sjukvårdsarbetare är så överarbetade att de svimmar på jobbet. Conteregeringen vacklar än hit och än dit, och har gått från att tona ned hotet till en aggressiv nedstängning av landet. Detta visar den härskande klassens svaghet och inbördes splittring.

Försök av regeringen och kapitalisterna att tvinga arbetarna att bära bördan av krisen eller utsätta sig själva för risk att infekteras för att hålla igång ekonomin, har haft en enorm inverkan på medvetandet. Ett antal strejker har tvingat borgarklassen att stänga sina fabriker och ge arbetarna full lön.

Detta visar att de italienska arbetarna inte är beredda att falla offer för en kris som har skapats av ett sjukt system. Överallt, och i synnerhet i Italien, öppnar COVID-19-pandemin ett nytt stadium i klasskampen och i världshistorien.

Du kan se intervjun i detta Facebook-event, såväl som på Facebooksidorna In Defence of Marxism och Socialist Appeal, eller på Youtubekanalen In Defence of Marxism.

  

 


 

PRENUMERERA PÅ REVOLUTION

Om du gillar den här artikeln, teckna en prenumeration på Revolution. För endast 329 kr får du 10 nr av Revolution med 20 sidor välmatade med marxistiska analyser av klasskampen i Sverige och internationellt.

Du kan också ge en donation.