Internationellt

Frankrike: storstrejk mot Macrons pensionssabotage – över en miljon på gatorna!

av Joe Attard

Den 19 januari gick mer än en miljon människor ut på Frankrikes gator i över 200 demonstrationer, som en del av en storstrejk mot president Emmanuel Macrons senaste angrepp på pensionerna. Arbetare från järnvägen, kollektivtrafiken i Paris, oljeraffinaderier och media; tillsammans med lärare, tjänstemän, lastbilschaufförer och bankpersonal gick alla ut i protest mot Macrons planer på att höja pensionsåldern. Potentialen för att sätta hårt mot hårt finns där, men är fackföreningsledarna redo att ta kampen?

Peru: Folkmassorna reser sig mot de verkliga kuppmakarna

av Leo Marklund

I borgerliga tidningar kan man läsa om hur demokratin segrat i Peru eftersom presidenten Pedro Castillo avsatts av parlamentet efter ett kuppförsök. Samtidigt reser sig de peruanska folkmassorna mot de verkliga kuppmakarna – kapitalisternas och USA-imperialismens nya regering runt Dina Boluarte.

Qatar: migrantarbetare deporteras obetalda inför VM

av Numan Biswas

Precis före VM i fotboll drog igång hävde den qatariska regeringen kontraktet för tusentals migrantarbetare som nu tvingats återvända hem, i flera fall utan att ha fått betalt. Målet är att minska antalet arbetare i landet.

Ett revolutionärt högkvarter i den europeiska finansens huvudstad

av Revolution (IMT)

Den revolutionära massrörelsen i Iran, kriget i Ukraina, massiv inflation och den växande strejkrörelsen i Europa är bara början. Vi har gått in i en ny historisk period och marxismens idéer har aldrig varit mer relevanta. Under hösten har rekordmånga uttryckt intresse för att gå med oss i kampen.

Brittiska kapitalismens dödskamp och våra uppgifter

av Rob Sewell

Liz Truss inledde med att utlösa en ekonomisk krasch – och sedan tog det henne sex veckor att avgå. Därmed blev hennes tid som premiärminister den kortaste i brittisk historia – och ännu en katastrof på det berg av kriser som tornar upp sig för den brittiska kapitalismen. I denna artikel analyserar den brittiska marxisten Rob Sewell orsakerna och den revolutionära vägen framåt.

Iran: Repressionen framkallar motreaktion och krav på revolutionär generalstrejk

av Hamid Alizadeh

Den landsomfattande proteströrelsen i Iran går in på sin fjärde vecka och regimens försök att kväsa den har bara eldat på massorna ytterligare och dragit in nya skikt. Tusentals skolelever och basarhandlare samt viktiga delar av arbetarklassen har nu anslutit sig till ungdomarna på gatorna och universiteten. Mest betydelsefullt är att en rad strejker inletts inom olje- och petrokemisektorn, hjärtat i den iranska ekonomin.

Kris utan motstycke för europeisk kapitalism

av Jack Halinski-Fitzpatrick

De ökade energikostnaderna kan leda till avindustrialisering, arbetslöshet och en oerhörd reaktion från arbetarklassen. En vinter av missnöje är på väg.

Extremtorka och översvämning: kapitalismen bär ansvaret

av Alexandra Bryngelsson

Medeltemperaturen i Indien nådde i april i år 37 grader – den högsta temperaturen sedan mätningarna började 1901. I New Delhi nådde temperaturen över 40 grader sju dagar i sträck och i sydöstra Pakistan uppmättes 47 grader. Nu varnar forskare om att flera kritiska brytpunkter är nära att passeras.

Energikris i Tyskland: "krigsvintern" närmar sig

av Thea Wilhelmsson

"Frys för frihet" uppmanade den tidigare presidenten Joachim Gauck det tyska folket i april. Nu står Europa och i synnerhet Tyskland inför det som politikerna kallar "krigsvintern". Men utöver den militära konflikten i Ukraina, väntar ett ensidigt krig mot arbetarklassens löner och levnadsstandard.

Massrörelsen i Iran: Ned med den Islamiska republiken! Ned med kapitalismen!

av Ylva Vinberg

Den revolutionära massrörelsen i Iran har sänt svallvågor över hela världen. Överallt organiseras demonstrationer för att stödja de modiga kvinnor och män som vägrar vika sig för regimens våld. Detta har även framtvingat ett låtsat stöd från politiker som till vardags nöjt inskränker demokratiska rättigheter i andra länder. Endast en klassbaserad solidaritetsrörelse kan erbjuda ett genuint stöd till de kämpande massorna i Iran. 

Prenumerera på innehåll