Juholt ingen frälsare

av Christer Bengtsson

Efter många om och men valdes Håkan Juholt som en kompromiss i tredje led till ny socialdemokratisk partiledare. Jublet visste inga gränser. Han sa att han ville se över pensionssystemet och bekämpa barnfattigdomen. Det måste väl ses som radikalt?

Glädjen var så stor över Juholt att en del vänstersossar under en tid prydde sina profilbilder på facebook med fejkmustascher i hyllning till Ledaren. Uppvaknandet kom när Juholt utsåg Tommy Waidelich till ekonomisk-politisk talesman. Waidelich är nämligen högersosse.

Att ge honom ekonomifrågorna är ett tecken att Juholt försöker balansera mellan högern och vänstern i partiet. Och högervridningen är just det som gav (S) två raka valförluster och de sämsta röstsiffrorna sedan 1914. Om Juholt har kurage nog att börja driva en tuffare arbetarpolitik har han däremot mycket att vinna.

Vilket håll Socialdemokraterna under Juholt går åt är lite oklart. Men några radikala underverk ska vi inte vänta oss. Sådana kommer underifrån!

  

 


 

PRENUMERERA PÅ REVOLUTION

Om du gillar den här artikeln, teckna en prenumeration på Revolution. För endast 329 kr får du 10 nr av Revolution med 20 sidor välmatade med marxistiska analyser av klasskampen i Sverige och internationellt.

Du kan också ge en donation.