Öppet möte: Upproret i Kazakstan

av Marxistiska Studenter Stockholm

Tid: onsdag 2 februari 18:00
Plats: Sal E397 på Stockholms Universitet

Bild: Marxistiska Studenter Stockholm

Dagarna efter nyår reste sig arbetarna i Kazakstan i den största och mest revolutionära massrörelsen sedan Sovjetunionens fall. Höjda bränslepriser blev droppen som fick bägaren att rinna över, men upproret riktade sig mot över 30 år av brutal kapitalism och diktatur.

Ledda av de radikala oljearbetarna i Zhanaozen gick folket ut på gatorna, och en våg av demonstrationer och ockupationer spred sig över hela det stora centralasiatiska landet.

Kraven blev allt radikalare, från pristak till hundraprocentiga löneökningar, och till slut krävde många regimens fall.

En vecka senare var det över: regimen hade kallat in ryska specialstyrkor mot det egna folket. Men rörelsen fick igenom en stor del av sina krav, och arbetarna såg med egna ögon regimens enorma feghet och svaghet.

Det råder ingen tvekan om att rörelsen kommer att återuppstå snart, och på en ännu högre nivå. En lyckad revolutionär rörelse i Kazakstan skulle få stora konsekvenser i hela forna Sovjetunionen.

Alla är varmt välkomna på vårterminens andra öppna möte med Marxistiska Studenter i sal E387 på Stockholms Universitet, onsdagen 2/2 kl 18:00.

Mötet blir ett utmärkt tillfälle att lära känna oss och vår politik, samt köpa tidningen Revolution och annan marxistisk litteratur.

Vi möter upp de som vill gå i samlad grupp till möteslokalen på SU vid T-Universitetet kl 17:45.

Läs mer om eventet här!