“Kampen om sjukvården är en del av klasskampen!”

Mitt under en pandemi har högerstyret i Region Skåne lagt fram ett nedskärningspaket på 1,5 miljarder kronor i den skånska sjukvården. Revolution har pratat med Sten Axelson Fisk, ST-läkare i gynekologi och obstetrik, som är aktiv i Socialistiska vårdarbetare.

Socialistiska vårdarbetare bildades för att samla alla olika yrkeskategorier inom sjukvården för att tillsammans ta kamp mot problemen i vården. Enligt Sten finns det ett brett missnöje med att sjukvården får arbeta med så knappa resurser:

– Sjukvården har kokats långsamt genom försämringar i ett par tre decennier egentligen, förklarar Sten. Försämringarna har gått så långt att man har vant sig vid att sjukvården ska vara otillgänglig. Jag och många kollegor i vården är oroliga för vad som kommer hända i framtiden och vi frågar oss hur de kan fortsätta skära ner. Vi jobbar redan så hårt vi kan.

Redan före coronapandemin dränerades sjukvården på resurser och personal genom nedskärningar och privatiseringar. Sverige har nu lägst antal vårdplatser per capita i hela EU. I Skåne har vårdplatserna minskat från 2,8 till 2,0 per 1000 invånare under perioden 2008–2019. Bristen på vårdplatser märks tydligt enligt Sten, som förklarar att han ofta känt en press på att skriva ut patienter så snabbt som möjligt på grund av platsbristen.

– Som läkare handlar det om att man tvingas skriva hem patienter från avdelningar där det är fullt, trots att patienten vill vara kvar, men brist på vårdplatser gör att de inte får plats, berättar Sten.

– Att sköta all administration för att säkerställa en god uppföljning av patienten hemifrån tar mycket tid och skapar en oro, tillägger han.

Platsbristen påverkar även operationstiderna. Många väntar länge på operationer, vilket innebär att de kan tvingas gå med till exempel inkontinensbesvär under lång tid.

– Det skulle kännas bättre att kunna lägga in en patient om man känner sig tveksam. Det är mycket tryggare att ha en skör patient på plats.

Coronapandemin har ytterligare belyst bristerna i vården, vilket pressat regeringen att gå ut med, i Löfvens ord, en ”sjujäkla satsning” på välfärden på 25 miljarder kronor i höstbudgeten. Men detta är inte ens en fjärdedel av de över hundra miljarder som regeringen öst över företagen under pandemin.

– Vården får otillräckliga resurser, som absolut inte löser problemen vi har. Resurserna har inte gått till att öka bemanningen eller införa sex timmars arbetsdag som det finns behov av att göra. Sjukvården den bransch där det är vanligast med långtidssjukskrivningar på grund av stress enligt Försäkringskassan, framhåller Sten.

Men trots krisen i vården fortsätter nedskärningarna. Det borgerliga styret i Region Skåne anlitade konsultbolaget McKinsey förra året för att utreda hur regionen kan göra ytterligare besparingar på vården, vilket har lett fram till ett nedskärningspaket på 1,5 miljarder per år. Förslaget går framförallt ut på att sjukhusen ska dra ner ännu mer på bemanningen, bland annat genom att slå ihop mindre avdelningar men också genom att införa så kallade bemanningstal.

Att regionen anser att det finns en ”överbemanning” på vissa avdelningar tycker Sten är absurt, särskilt med tanke på pandemin. Åtstramningarna kommer bara innebära ett högre arbetstempo för en redan sliten personal och i slutändan förvärra läget i vården:

– När man slår samman vårdavdelningar så tappar man specifik kompetens för en viss vårdavdelning. Det försämrar sjukvården, förklarar Sten. Det finns all anledning att tro att om man minskar på sjuksköterskekompetensen så kommer det märkas i negativa hälsokonsekvenser som vårdskador eller till och med dödsfall.

För att få stopp på dessa attacker och nedskärningar krävs det ett organiserat svar från arbetarna med hjälp av facken. Sten förklarar att vårdpersonalen håller på att få nog:

– Om vi som jobbar inom sjukvården inte får markant förbättrade arbetsförhållanden nu eller snart så kommer vi reagera på ett starkt och brett sätt. Vi kommer kräva vår rätt!

Sten tillägger att det inte är frågan om huruvida Sverige har råd att göra förbättringar i vården eller inte, utan att det i sista hand är en klassfråga:

– Resurserna måste komma från där de finns, från storkapitalet, de extremt rika. Kampen för en stabil och fungerande sjukvård måste bli en del av kampen mot det hårdnande klassamhället, annars kan vi aldrig få den vård vi behöver!

Joseph Stameus

Sanna Sahlin

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,178FöljareFölj
646FöljareFölj
2,000FöljareFölj
672PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna