Nya spionlagen: svenska kapitalismens kritiker tystas

I november röstade riksdagen ja till en grundlagsändring där ”utlandsspioneri” kriminaliseras och införs som tryck- och yttrandefrihetsbrott. Inga demokratiska rättigheter verkar vara vatten värda när Sverige nu ska knyta banden närmare USA-imperialismen.

Lagändringen innebär att det nu blir straffbart att ”obehörigen röja hemliga uppgifter som förekommer inom Sveriges internationella samarbeten och som kan skada Sveriges förhållande till någon annan stat eller en mellanfolklig organisation.” I praktiken innebär detta att journalister och andra som läcker eller lämnar ut kritiska uppgifter om Sveriges förhållande till andra länder eller mellanstatliga organisationer, nu kan åtalas för brott.

Före detta statsministern Magdalena Andersson hänvisade till ”rikets säkerhet”, och menade att det är ”en lucka som vi har i vår lagstiftning och som vi behöver täppa igen”.
Passande nog sammanfaller detta ”igentäppande” med Sveriges ansökan om Nato-medlemskap. Precis som knäböjandet inför Erdogan ska grundlagsändringen förstås som ytterligare ett steg i att knyta Sverige närmare USA-imperialismen och med dess hjälp bättre kunna hävda den svenska imperialismens intressen.

”Att ändra i grundlagen kräver mycket”, betonar man ofta. Beslutet måste röstas igenom två gånger i riksdagen och ett riksdagsval måste genomföras mellan båda omröstningarna. På det sättet hävdas det att alla ändringar av grundlagen kommer vara väl övervägda och ordentligt debatterade. Men faktum är att första omröstningen skedde i april 2022, alltså knappt ett halvår tidigare! Då var bara Liberalerna och Vänsterpartiet i opposition. Den här rundan sa bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet (som i opposition ändrat sig) nej. Men motståndsviljan från dessa partier är sval, ingen av dem har gjort något verkligt försök att stoppa lagförslaget.

Förslaget har också anpassats sen förra omröstningen. Från att tidigare handlat om ”spioneri för terroristorganisationer” så handlar det nu om spioneri ”för andra stater”. Vad detta innebär i praktiken görs medvetet oklart. Moderaten Erik Ottosson säger att det, för att åtal ska väckas, krävs ”uppsåt att gå främmande makt tillhanda eller skada rikets intressen eller rikets säkerhet”. Så vaga och otydliga formuleringar lämnar fältet vidöppet för godtyckliga tolkningar av lagen.

För att förstå vilka konsekvenser lagen kan få, kan man till exempel betänka avslöjandet av FN-personals sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken 2014. För FN var detta naturligtvis pinsamt – man vill gärna framställa sig som det enda hoppet om fred och stabilitet i de länder som skövlats av imperialismen (samma länder som senare deltar i FN:s ”fredsuppdrag”). Visselblåsaren Anders Kompass som uppdagat skandalen blev i panik avstängd, vilket sedermera hävdes. I dag skulle han mycket väl ha kunnat åtalas under den nya grundlagen.

Poängen med lagändringen är att ge Försvarsmakten och andra myndigheter mer makt över media för att ge den svenska imperialismen större spelrum att delta i den västerländska imperialismens härjningar utan att behöva bli granskade av media. Detta kommer självfallet inkludera avslöjanden om framtida Nato-operationer. Rapporter i Sverige om den uppsjö av krigsbrott, korruption, tortyr och övergrepp som vår härskande klass understödjer kommer bli betydligt svårare för pressen att publicera. Visselblåsare och journalister kommer därför i framtiden i större grad tvingas välja om sanningen är viktigare än att undvika åtal.

Vi kan aldrig lita på att borgerlig media grundligt avslöjar den västerländska imperialismens brott, däribland den svenska. Det är därför vår uppgift att se till att överklassens lögner och hyckleri fortsätter avslöjas. De kan försöka att tysta rösterna bäst de vill. Men sanningen kommer till slut komma fram. Kapitalisterna kan inte för alltid dölja sprickorna i sin putsade fasad.

Mattias Söderquist

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,171FansGilla
2,226FöljareFölj
781FöljareFölj
2,021FöljareFölj
679PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna