Historiematerialism
Historiematerialismen är tillämpningen av den dialektiska materialismen på det mänskliga samhället och historien. Den omfattar den allmänna teorin om hur och varför samhället utvecklas på det sätt det gör. En djupare, mer konkret förståelse av dessa principer i kombination med studier av klasskampens verkliga, levande historia tillåter oss att komma till en allmän förståelse av var det kapitalistiska samhället är på väg och vilken politisk strategi som krävs för att framgångsrikt påverka händelseutvecklingen.
Historiematerialismens grundläggande principer är att det mänskliga samhället styrs av inneboende lagar – dess utveckling är inte på något sätt godtyckligt eller tillfälligt, och styrs inte heller bara av "stora mäns" vilja eller av idéer. Klasskampen är den grundläggande drivkraften i alla samhällen som vi sett hittills. Individer kan påverka samhället i enlighet med sina idéer, men bara inom bestämda materiella gränser och villkor.
Den viktigaste lag som styr historiens utveckling är den om produktivkrafternas utveckling – vilket betyder ekonomiskt produktiv teknik, vetenskap, arbetsmetoder etc. Nivån på produktivkrafternas utveckling bestämmer produktionens sociala relationer – det vill säga samhällets struktur, klassrelationer etc. Varje socialt system har sina inneboende rörelselagar. Om vi vill störta det kapitalistiska samhället måste vi förstå hur kapitalismen fungerar.
Inledande artiklar
Vad är historiematerialism? - Alan Woods
Introduktion till historisk materialism
Längre artiklar
Civilisation, barbari och marxismens historiesyn - Alan Woods
[EN] Engels and the Origins of the Family - Rob Sewell
Om personlighetens roll i historien - Plechanov
Engels' brev till:
Marxistiska klassiker
Det kommunistiska manifestet - Marx och Engels
Socialismens utveckling från utopi till vetenskap - Engels
Familjens, statens och privagendomens ursprung - Engels
Ljud och video
[EN] Historical Materialism - Adam Booth
[EN] Origins of the Family, Private Property, and the State - Rob Sewell
Fördjupningsmaterial
Förkapitalistiska produktions- och egendomsformer - Karl Marx
Den tyska ideologin (urval) - Marx och Engels