Sverige
Det nya fattigsverige: kapitalets lösning på krisen
Det är en kall vinter, inte i meteorologisk mening, utan för att ett par miljoner svenskar måste sänka temperaturen hemma. Andra är numera tillräckligt fattiga för matmissionen, och köar för överblivna livsmedel till en tredjedel av priset. En tredje grupp går mellan städernas soptunnor i jakt på pant.
Biståndspolitiken visar svenska kapitalismens hänsynslöshet
I en tid där fattigdomen ökar, fler barn går hungriga och där klimatförändringarna hotar driva miljontals människor på flykt, har regeringen och Sverigedemokraterna nu beslutat att kraftigt skära ned på stödet till fattiga länder. Man slopar enprocentsmålet, vilket samtidigt blottar det som alltid varit kärnan i den svenska biståndspolitiken.
Stoppa chockhyrorna - organisera för hyresstrejk!
Inflation, höga elkostnader och höjda räntor. Nu vill även hyresvärdarna höja hyrorna upp till 12 procent, trots att de redan gör miljardvinster. "Fakta är ju att många låginkomsttagare, äldre och ensamstående redan lever på marginalerna" säger Catrine Granström Sun, ordförande för Hyresgästföreningen i Boden, till Hem & Hyra. "Människor riskerar hemlöshet."
Tidöbudgeten – allmosor till de rika när nedskärningar fortsätter
"Fantastisk". Så beskrev finansminister Elisabeth Svantesson budgetens fördelning av resurser mellan rika och fattiga. Carl XVI Gustaf kan nog inte annat än hålla med, för det blir inte bara skattesänkningar för de rika, upprustning av militären och 10 000 fler poliser. Att kungen firar 50 år vid tronen ska nämligen uppvaktas med en furstlig höjning på 21 miljoner kronor till den kungliga hov- och slottsstaten.
Slavliknande arbetsvillkor för arbetskraftsinvandrare
Obetalda löner, fusk med arbetstillstånd och arbetsvillkor som kräver alvedon och energidryck för att stå ut: för Sveriges arbetskraftsinvandrare är situationen fortsatt svår. Trots att facken och de politiska partierna länge i ord sagt sig vilja ta tag i problemen, fortsätter villkoren att försämras.
Avtalsrörelsen – bekämpa inflationen med klasskamp
Inflationen fortsätter stiga, reallönerna sjunker och vi är på väg in i en lågkonjunktur. Många familjer har redan svårt att få ekonomin att gå ihop och samtidigt står vi på tröskeln till en avtalsrörelse där ungefär 450 avtal för drygt 2,2 miljoner arbetare ska omförhandlas. Borde inte detta vara ett perfekt tillfälle att kräva rejäla löneökningar för att kompensera för inflationen?
