Sverige

Avtalsrörelsen – bekämpa inflationen med klasskamp

av Alexandra Bryngelsson

Inflationen fortsätter stiga, reallönerna sjunker och vi är på väg in i en lågkonjunktur. Många familjer har redan svårt att få ekonomin att gå ihop och samtidigt står vi på tröskeln till en avtalsrörelse där ungefär 450 avtal för drygt 2,2 miljoner arbetare ska omförhandlas. Borde inte detta vara ett perfekt tillfälle att kräva rejäla löneökningar för att kompensera för inflationen?

Marxism 2022: klasskamp på dagordningen

av Sebastian Ingvarsson, aktiv i Revolution och Marxistiska Studenter

Årets revolutionära skola, Marxism 2022, var speciell. Den ägde rum mitt i en tid då mäktiga klasstrider har börjat att återuppstå i land efter land. Sverige är inget undantag, vilket faktiskt bevisas av att gruvarbetarna precis lyft ett radikalt krav på 20 procents löneökning.

Hur politikerna förstörde pensionssystemet

av Leo Marklund

Nästan hälften av Sveriges 2,3 miljoner pensionärer har mindre än 5000 kronor kvar per månad efter att bostad och nödvändiga kostnader är betalda. Över en halv miljon har mindre än 3000 kronor kvar per månad. Från att ha haft vad socialdemokraten Tage Erlander kallade "världens bästa pensionssystem" för mindre än trettio år sedan, har Sverige idag flest fattigpensionärer i Norden.

Högerregeringen kommer mötas av klasskamp

av Revolution (IMT)

Visitationszoner, tiggeriförbud och bidragstak. Den mest reaktionära, rasistiska och högervridna regeringen i mannaminne har siktet inställt på att gå till frontalangrepp mot arbetarklassens fattigaste och mest utsatta. Men denna krigsförklaring kommer att få en motreaktion högern inte är beredda på.

Nätläkarföretagen: att bli rik på sjuka

av Valter Karlsson

Under de senaste åren har nätläkarföretag som Kry och Doktor.se etablerat sig i den svenska sjukvården. Förra året betalades nästan en miljard i skattepengar ut till dessa företag.

Kapitalismen kan inte lösa arbetslösheten i förorterna

av Elias Olsson

Enligt SCB:s siffror från mars var arbetslösheten mer än tre gånger så hög i de områden polisen beskriver som särskilt utsatta, jämfört med resten av landet. Sammantaget var arbetslösheten 22,6 procent. Motsvarande siffra för hela landet var 7 procent.

Marxistiska Studenter: “Bästa höstoffensiven hittills”

av Sebastian Ingvarsson, aktiv i Marxistiska Studenter Göteborg

För Revolution och Marxistiska Studenter är höstterminsstart lika med höstoffensiv: en energisk kampanj för att nå ut till studenter och gymnasieungdomar. Redan ett par veckor in är våra aktiva medlemmar överens om resultatet: detta är den bästa höstoffensiven hittills.

Elpriserna: marknaden bär skulden

av Leo Marklund

I augusti var priset på el det högsta någonsin i södra Sverige, däribland i landets tre största städer. Svenska kraftnät har varnat för att planerade strömavbott kan genomföras under hösten. Elkrisen erkänns nu av alla: marknadens fiasko är ett faktum.

Rasismen löser inget: Förbered för klasskamp

av Revolution (IMT)

Den mest rasistiska, nationalistiska och verklighetsfrånvända valrörelsen i mannaminne lär nu krönas av en regering med just sådan politik: Försämra för arbetare och skyll det på invandrare. Men all rasistisk hets i världen kan inte dölja de oerhörda problem som arbetare står inför. Vi måste förbereda för klasskamp. 

”Vi måste ta risker för att avslöja Nato-propagandan” - Intervju med Hamza Yalcin

av John Gordon

Under Nato-toppmötet i Madrid den 28 juli meddelade Turkiets president Erdogan att en överenskommelse nåtts med Sverige och Finland och att man därmed godkänner deras ansökan om medlemskap i krigsalliansen. Enligt avtalet lovar Sverige bland annat att 73 personer, ”terrorister” enligt Erdogan, ska utlämnas till den turkiska regimen. En av dessa är Halmstadsbon Hamza Yalcin: journalist, författare och mångårig kämpe i den turkiska revolutionära vänstern. Revolution har intervjuat Hamza om utvisningshotet och den svenska Nato-processen.

Prenumerera på innehåll