Sverige

Det nya fattigsverige: kapitalets lösning på krisen

av Revolution (IMT)

Det är en kall vinter, inte i meteorologisk mening, utan för att ett par miljoner svenskar måste sänka temperaturen hemma. Andra är numera tillräckligt fattiga för matmissionen, och köar för överblivna livsmedel till en tredjedel av priset. En tredje grupp går mellan städernas soptunnor i jakt på pant.

Biståndspolitiken visar svenska kapitalismens hänsynslöshet

av John Gordon

I en tid där fattigdomen ökar, fler barn går hungriga och där klimatförändringarna hotar driva miljontals människor på flykt, har regeringen och Sverigedemokraterna nu beslutat att kraftigt skära ned på stödet till fattiga länder. Man slopar enprocentsmålet, vilket samtidigt blottar det som alltid varit kärnan i den svenska biståndspolitiken.

Stoppa chockhyrorna - organisera för hyresstrejk!

av Jennifer Österman

Inflation, höga elkostnader och höjda räntor. Nu vill även hyresvärdarna höja hyrorna upp till 12 procent, trots att de redan gör miljardvinster.­ "Fakta är ju att många låginkomsttagare, äldre och ensamstående redan lever på marginalerna" säger Catrine Granström Sun, ordförande för Hyresgästföreningen i Boden, till Hem & Hyra. "Människor riskerar hemlöshet."

Nya spionlagen: svenska kapitalismens kritiker tystas

av Mattias Söderquist

I november röstade riksdagen ja till en grundlagsändring där "utlandsspioneri" kriminaliseras och införs som tryck- och yttrandefrihetsbrott. Inga demokratiska rättigheter verkar vara vatten värda när Sverige nu ska knyta banden närmare USA-imperialismen.

Tidöbudgeten – allmosor till de rika när nedskärningar fortsätter

av Sebastian Ingvarsson

"Fantastisk". Så beskrev finansminister Elisabeth Svantesson budgetens fördelning av resurser mellan rika och fattiga. Carl XVI Gustaf kan nog inte annat än hålla med, för det blir inte bara skattesänkningar för de rika, upprustning av militären och 10 000 fler poliser. Att kungen firar 50 år vid tronen ska nämligen uppvaktas med en furstlig höjning på 21 miljoner kronor till den kungliga hov- och slottsstaten.

Gruvarbetare kräver 20 procents löneökningar: ”Organisera er och ställ krav!”

av Oscar Gunnarsson

Gruvarbetare i Norrbotten har gått emot IF Metalls ledning och ställt sig bakom krav på 20, 15 och 10 procents löneökningar. "Arbetarna är inte ansvariga för den här krisen. Varför ska vi betala för något vi inte är ansvariga för?", säger Waldemar Tapojärvi, gruvarbetare från Kiruna.

Säg nej till LO-ledningens skambud: låt kapitalisterna betala för krisen!

av Revolution (IMT)

Löneökningar gör dig fattigare, och eventuellt arbetslös. Med det argumentet försöker borgarklassen med LO-ledningens hjälp tvinga arbetare att gå med på stora reallönesänkningar – just nu runt fem procent, i LO-ledningens förslag.

Slavliknande arbetsvillkor för arbetskraftsinvandrare

av John Gordon

Obetalda löner, fusk med arbetstillstånd och arbetsvillkor som kräver alvedon och energidryck för att stå ut: för Sveriges arbetskraftsinvandrare är situationen fortsatt svår. Trots att facken och de politiska partierna länge i ord sagt sig vilja ta tag i problemen, fortsätter villkoren att försämras.

Avtalsrörelsen – bekämpa inflationen med klasskamp

av Alexandra Bryngelsson

Inflationen fortsätter stiga, reallönerna sjunker och vi är på väg in i en lågkonjunktur. Många familjer har redan svårt att få ekonomin att gå ihop och samtidigt står vi på tröskeln till en avtalsrörelse där ungefär 450 avtal för drygt 2,2 miljoner arbetare ska omförhandlas. Borde inte detta vara ett perfekt tillfälle att kräva rejäla löneökningar för att kompensera för inflationen?

Marxism 2022: klasskamp på dagordningen

av Sebastian Ingvarsson, aktiv i Revolution och Marxistiska Studenter

Årets revolutionära skola, Marxism 2022, var speciell. Den ägde rum mitt i en tid då mäktiga klasstrider har börjat att återuppstå i land efter land. Sverige är inget undantag, vilket faktiskt bevisas av att gruvarbetarna precis lyft ett radikalt krav på 20 procents löneökning.

Prenumerera på innehåll