Val på Grönland – radikalisering ledde till vänsterseger

Det vänsterinriktade Inuit Ataqatigiit-partiet (IA) vann med 36,6 procent av rösterna valet på Grönland. De slog därmed det socialdemokratiska partiet Siumut som alltid styrt på Grönland sedan ön fick självstyre 1979, om man utesluter perioden 2009–2014. Valresultatet visar missnöjet med den danska imperialismen och planerna på att bryta jordartsmetaller ur Kuannersuitberget.

En av valets huvudfrågor blev just om man skulle bryta sällsynta jordartsmetaller ur Kuannersuit. IA ledde kampanjen för ett nej medan Siumut var de största förespråkarna för ett ja. Det mindre liberala partiet Naleraq var också motståndare till projektet och kommer nu att ingå i en koalitionsregering med IA. Under valkampanjen fick grönländarna stå ut med en påtryckningskampanj från utländska makter och den grönländska eliten som alla hade ett intresse av att gruvan i Kuannersuit skulle bli av.

Den starkaste rösten för den danska imperialismen var Jørn Skov Nielsen, vd för Greenland Minerals. Detta bolag skulle ha fått kontrollen över Kuannersuitgruvan om projektet blivit av. Grönländarna gör rätt i att vara skeptiska till gruvan. Under årtionden har man tillåtit utländska bolag att utvinna landets resurser, vilket varit en lönsam affär för bolagen, men inte för grönländarna som inte fått ta del av vinsterna. I stället har regeringen tvingats gå in och betala för att städa upp efter att bolagen övergivit tomma gruvor. En av restprodukterna från Kuannersuitgruvan skulle vara uran, något man skulle misstänka att regeringen skulle behöva rensa upp efter att Greenland Minerals övergivit sin gruva.

Frågan om självständighet är också tätt knuten till frågan om landets naturresurser. Där sågs IA som det mest radikala alternativet, då de förespråkar att Grönland någon gång i framtiden ska bli självständiga. Samarbejdspartiet som vill ha en nära relation till Danmark misslyckades däremot helt med att ta sig in i parlamentet. En undersökning från Transparency International Greenland visar att förtroendet för det politiska systemet är rekordlågt – 50 procent av befolkningen säger att det har litet eller inget förtroende för regeringen. Hela 60 procent känner att maktmissbruket ökar. Ett uttryck för detta i valet var att valdeltagandet sjönk till 65 procent, det lägsta någonsin på Grönland.

Bara för att IA har fått regeringsmakten så kommer inte missnöjet att försvinna. Efter att IA haft regeringsmakten 2009–2013 straffades man i valet 2013 och sjönk med 10 procentenheter. IA kommer att hamna under tryck från den danska imperialismen och andra utländska makter. Om IA-regeringen inte ska bli en ny flopp krävs det en socialistisk politik. En början vore att nationalisera landets naturresurser så att de kan komma hela folket till del.

 

Alexandra Bryngelsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,173FansGilla
2,231FöljareFölj
809FöljareFölj
2,021FöljareFölj
680PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna