[Video] Sovjetunionens urartning och stalinismens framväxt

av Ylva Vinberg
Foto: Arkiv

Den ryska revolutionen 1917 var den största händelsen i mänsklighetens historia, där arbetarklassen grep makten och påbörjade den socialistiska samhällsomvandlingen.

Men ansatt av imperialismen från alla håll, under oerhörd fattigdom, och till följd av nederlag i revolutioner i länder som Tyskland, Italien, Finland och Ungern isolerades revolutionen -- under förhållanden av oerhörd fattigdom. Detta blev den objektiva grundvalen för Sovjetunionens urartning och stalinismens framväxt - som var en monstruös diktatur och en karikatyr av socialismen. Genom förföljelser, försvinnanden och avrättningar tvingades vänsteroppositionen under jorden.

Revolutions redaktör Ylva Vinberg förklarar här hur Sovjetunionen urartade och slutade i stalinism. Vad kan dagens revolutionära socialister lära sig av denna erfarenhet?

  

 


 

PRENUMERERA PÅ REVOLUTION

Om du gillar den här artikeln, teckna en prenumeration på Revolution. För endast 379 kr får du 12 nr av Revolution med 20 sidor välmatade med marxistiska analyser av klasskampen i Sverige och internationellt.

Du kan också ge en donation.